Gero Dijk uit Alblasserdam
wint 1e Nat. Z.L.U. en 1e Int. AGEN/BORDEAUX (oud) 2017

1e Nat. AGEN/BORDEAUX (o.d) ZLU 2017 tevens snelste van het gehele intern. concours.

Bordeaux-Agen.
De vlucht Bordeaux-Agen van de ZLU heeft zich in de loop van de jaren van een interregionale vlucht tot een echte internationale vlucht ontwikkeld. De vluchtnaam Bordeaux is lang het uithangbord geweest terwijl er al geruime tijd in Agen (en Villeneuve-sur-Lot) werd gelost. En die twee plaatsen zijn niet bepaald buren van elkaar. Over de grote weg moet men van Bordeaux zo'n 140 km in zuidoostelijke richting rijden om meer landinwaarts in het veel kleinere Agen te geraken. Beide steden liggen aan de rivier de Garonne die in de Pyreneeën op Spaans grondgebied ontspringt. Agen is de hoofdstad van het departement Lot-et-Garonne (de twee rivieren die erdoor stromen) en de rivier Gers mondt bij Agen in de Garonne uit. Agen is ook de hoofdstad van iets anders en 'pruimedant'. "Pruimedant wie?" hoor ik u zich afvragen. En dat deed ik ook toen ik het woord voor de eerste keer las. Pruimedant is een gedroogde zwarte pruim (pruneaux d'Agen) die in de regio veel geteeld, verwerkt en verhandeld wordt. Onze duiven zullen weinig met die gedroogde pruimen ophebben en de wens hebben om na de lossing zo snel mogelijk Agen de rug toe te keren en huiswaarts te gaan. Natuurlijk heeft de wedvluchtnaam Bordeaux meer klank dan de 'nieuwere' lossingsplaats Agen zodat de twee nog met elkaar vernoemd worden.

Evelien toont Nat. winnaar: 'THEO'.

Voor Agen 2017 zijn de duiven en liefhebbers qua geduld trouwens flink op de proef gesteld. De lossing was voorzien op vrijdag 30 juni en ze gingen pas dinsdag 4 juli los. Eerst was het vooral in onze contreien slecht weer en later in de regio van de lossingsplaats. Maar op dinsdagmorgen was hij daar dan die strak blauwe hemel en dus konden de duiven om 7 uur vertrekken bij een licht oostelijk windje. Al snel werd het zomers warm zodat de duiven het flink zwaar kregen. Rond Parijs draaide de wind naar westelijke richting. Rond de grens van België en Franrijk vielen de eerste duiven op de kortste afstanden van goed 700 km rond 18 uur. Snellere duiven werden daarna steeds westelijker en op grote afstanden gedraaid. En op de grens van de provincies West- en Oost-Vlaanderen vielen de snelste Belgische (oude) duiven in Ruiselede, Elene en Deurle op zo'n 787 km. Met snelheden van 1149, 1148, 1146 voerden ze lang de internationale ranglijsten aan. In Nederland vielen de eerste Agenduiven in Zeeland en dat lag ook in de lijn van de snelste Belgische duiven. Eerst pakte Martin de Poorter in Sluis op 817 km een oude duif aan 1120 m en daarna Chris Paauwe in Kruiningen op 846 km aan 1124 m. Het leek er daarna op dat de Nederlandse Agengangers de Belgische kopduiven niet meer konden kloppen. Totdat... de verassende melding uit Alblasserdam kwam. De naam Gero Dijk verscheen bij de melding. Om 19.54 uur werd zijn NL2014-1049775 geklokt op bijna 905 km. Aan 1169 m.p.m. wint hij ruimschoots bij de oude duiven en internationaal is het ook allemaal goud dat er blinkt daar er geen snellere overjarige of jarige duiven zijn. En op de uitslag zal men kunnen zien dat Gero Dijk slechts één oude duif korfde. Hij is bepaald geen gekende grote-fondspeler en het is nog straffer want hij korfde voor de eerste keer op een ZLU-vlucht. En met één oude duif en twee jarige weduwnaars toog hij naar het inkorfcentrum in Hendriks Ido Ambacht aan de andere kant van de rivier de Noord.

'THEO' in zijn broedhok.

Net op tijd.
In Alblasserdam is de naam Dijk al vele decennia op het gebied van de duivensport gekend. Het begon met opa Gerrit Dijk en kreeg een vervolg met zijn zoon Theo Dijk. En ook die wist zijn oudste zoon Gero voor de duivensport te interesseren zodat al snel de naam Th. Dijk en zoon op de uitslag verscheen. En zoon Gero bleef ook met zijn vader samenspelen toen hij trouwde met Evelien en zelfstandig ging wonen. Toen Gero in 2005 naar een andere woning verhuisde besloot hij op hij eigen erf ook met duiven te gaan spelen. Vader Theo kreeg toen hulp van zijn jongste zoon Michael zodat de naam Th. Dijk en zoon nog steeds de 'lading' dekte. Al vele jaren zijn de dagfondvluchten vooral het doel van de twee Dijkhokken en een ongelofelijk hoogtepunt beleefden ze op Bourges 2014 toen vader Theo en Michael de prijzen 1 en 3 vlogen en Gero prijs 2 over heel Zuid-Holland en tegen 16.923 duiven scoorden. Vooral het soort van Kees Bosua uit Dordrecht voert bij hen de boventoon en Kees kwam op dinsdagavond nog langs om Gero en Evelien te feliciteren. Voordat Gero ging letten voor Agen ging hij nog bij broer Michael langs en ze rekenden uit dat ze zo rond 20.15 uur een hele vroege duif zou hebben. Gero kwam rond 19.50 uur thuis en hij was goed en wel gaan zitten toen zich plots een blauwe doffer zich meldde. Dat het een hele vroege duif moest zijn begreep Gero direct en het werd al snel duidelijk dat het een ongelofelijk succes zou worden met als uiteindelijk resultaat de 1e nationaal en internationaal.

stamkaart

En dat terwijl de doffers dit jaar niet zo marcheerden als andere jaren. Het waren telkens de weduwduivinnen die het deden en het 'sterke' geslacht achter zich lieten. Bij Belgica-de Weerd liet Gero Dijk zijn duiven nog nakijken maar er werd niets ontdekt dat op een besmetting leek. Omdat de '775' als jaarling een kopprijs vloog op een zware dagfondvlucht en toen lang in de lucht moest hangen hoopte Gero dat hij ook op Agen voor iets moois kon gaan alhoewel hij nooit zo'n afstand had overbrugd. Na de zege heeft Gero de '775' vernoemd naar zijn vader en de naam 'Theo' gegeven. Spijtig is vader Theo ernstig ziek en dat druk zwaar op het gemoed van Gero en de rest van de familie terwijl de laatste tijd andere naasten en bekenden zijn overleden.

Vader Theo Dijk naar wie de Nat. winnaar 'THEO' is vernoemd.

Gero en Evelien Dijk spelen hun oude duiven op totaal weduwschap en die ploeg is zo'n 35 duiven groot. Voor de middaglossingen hebben ze een doffer van Cees van de Graaf uit Dordrecht zitten die al jaren zijn prijzen op die discipline weet te scoren. De vliegers werden pas laat gekoppeld en wel eind maart en kwamen na eieren op weduwschap te zitten.

Het weduwnaarshok van Gero Dijk.

Weer Agen.
De vlucht Agen was dit jaar al eerder een hoogtepunt binnen de familie Dijk want een week eerder werd de middaglossing Agen vervlogen die om 10.45 uur gelost werd en broer Michael had daarop vier duiven gekorfd. Hij kreeg met een nachtelijke aankomst te maken en kon om 4.45 uur klokken. Maar omdat zijn telefoon niet goed werkte om te melden ging hij naar huis van Gero en Evelien en bonkte daar op de deur terwijl het echtpaar van het lawaai schrok en opstond om te zien wat er was. Michael vliegt op de naam van zijn vriendin en scoorde op die Agen de 6e prijs tegen 2181 duiven met nog twee andere duiven met 4 mee op tijd. Nu heeft Alblasserdam een knappe historie op de grote fond. Gero haalde de naam van Daan de Kok voor mij aan toen ik over een bekende naam van 40 jaar geleden spraak. Later hebben de gebr. Veth, Jaap Bol en Cees Metz ook op die discipline knap weten uit te pakken. Drie jaar terug won Ineke v.d Rhee er nationaal Pau terwijl ze met man Adrie toch de belangrijkste pijlen op de programmavluchten richten.

Het oog van winnaar 'THEO'.

De familie Toom uit Alblasserdam heeft de laatste jaren er de nodige pure kopduiven weten te pakken en op deze Agen oud zien we ze op de plaatsen 17 en 25 twee kopduiven pakken. Als we naar de stamboom van 'Theo' kijken dan zien we dat hij stamt uit 'zogenaamde' programmaduiven die tot en de dagfond weten uit te blinken. De vader komt van de gekende Kees 'Kerkduifje' Bosua die op de eerste echte nationale dagfondvlucht vanuit Le Mans in 2005 de twee snelste duiven van het land had. Al vele decennia is Kees top en gekend is zijn zoektocht naar goede en betere duiven. De doffer van Kees Bosua heeft 'Bassie' als vader en die naam verwijst naar Bas en zijn vader Gerard Verkerk alwaar die vader uit pure topduiven werd aangekocht. De moeder van 'Theo' is een echt product van Arie Dijkstra uit het Friese Oudwoude en wel uit twee kinderen van zijn stamkoppel 'Leonardo' en 'Tinkelbel'. Deze duivin verkreeg Gero via vader en zoon van der Veen uit het Drentse Dalen. Van Kees Bosua hebben Gero en Evelien het voeren overgenomen en daarvoor mengen ze drie zakken 'grof', één zak 'Zoontjens' en één zak zuivering door elkaar en dat krijgen de duiven het hele jaar.

Compositie van 'THEO'.

Moeder de vrouw.
Wat betreft het uitlaten en verzorgen van duiven heeft Gero een 'gouden' compagnon aan zijn vrouw Evelien. Gero gaat voor zijn werk al om 5.45 uur van huis en heeft geen tijd om de duiven te laten trainen. 's Morgens laat Evelien de weduwnaars los en daarna de jonge duiven. En als het heel warm is laat ze de weduwduivinnen ook 's morgens trainen. En zelfs de naaste buren en wel Piet en Helène Schaddelee zijn nauw bij de duivensport betrokken en komen letten. En door de weeks gaat Evelien de jongen duiven lappen terwijl de buurvrouw ze opwacht! Gero en Evelien wonen aan de noordkant van Alblasserdam en dat is al dicht bij de gekende 19 molens van 'wereldwonder' Kinderdijk die zoveel nationaal en internationaal bezoek krijgen. Sportvriend Frans Breibach uit Dordrecht heeft voor het echtpaar een fraaie website gemaakt en die kreeg Gero van Evelien als verjaarscadeau. Evelien heeft daarop haar eigen 'journaal' en die is heel lezenswaardig en recht uit het hart geschreven.

Evelien's Journaal.
Gero vertelde dat ze rap van de tong is en zonder een blad voor de mond schrijft. Om de zes weken consulteert Gero dierenarts Mariën als hij bij Reedijk Diervoeders in 's Gravendeel consult houdt en daar worden ok duivenvoer en andere producten aangekocht. Verder vertelde Gero de gebruikelijke dingen in de duivensport te doen. Er wordt 'geprikt' tegen paramyxo en pokken en in het seizoen een geelkuurtje en iets te de koppen te doen. Verder wordt er gebruikt gemaakt van de conditiepoeder van Dr. Mariën. Gero Dijk is al lang werkzaam in het leggen van kunstharsvloeren (epoxy). Eerst bij en met zijn vader en tegenwoordig werkt hij voor de Vlaq Groep uit Moordrecht en is hij vaak lange dagen van huis. Gero wilde tot slot nog kwijt dat hij uitermate te spreken is over het feit in welke goede conditie 'Theo' thuiskwam. De duiven hebben toch acht nachten in de mand gezeten voor ze loskwamen! En hoe anders zal 'Theo' bekeken worden voor en na de vlucht Agen oud. Van relatief onbekende duif tot internationale vedette! De ouders van hem heeft Gero eind 2015 trouwens verkocht terwijl hij weet waar de vader van 'Theo' nu onderdak heeft. Gerdo en Evelien zitten door Theo op een echte duivenwolk en dat ze daarvan nog lang mogen blijven (na)genieten!

Ad van Gils

Z.L.U. publicatie: juli 2017
Foto's: PigeonsPixels - Falco Ebben


- Uitslag Nat. Agen Z.L.U. (ouden) 2017

- Uitslag Int. Agen (ouden) 2017

- Reportage Nat. Agen 2017 in: DE DUIF (BE)

- Reportage Nat. Agen 2017 in: Marathonduivenjournaal